Bizden Haberler

TİAD Takım Tezgahları sektörüne yön vermeye devam ediyor.

TİAD (Takım Tezgâhları Sanayici ve İşadamları Derneği) tarafından organize edilen “Takım Tezgâhları Sektörüne İlişkin Güncel Mevzuat ve Son Gelişmeler” başlıklı panel 25 Haziran Cuma günü Bayrampaşa Belediyesi Kültür Salonunda gerçekleştirildi.

Takım Tezgâhları sektöründe uygulanması gerekli olan teknik mevzuatın temelini teşkil eden ve 29 Aralık 2009 tarihinde AB ( Avrupa Birliği ) ile eşgüdüm halinde ülkemizde de yürürlüğe giren, “2006/42/AT sayılı Makine Emniyet Yönetmeliği” ve sektörle alakalı diğer teknik mevzuat uygulamalarıyla ilgili olarak düzenlenen panelde; 2006/42/AT sayılı Makine Emniyet Yönetmeliği’nin uygulanmasına ve bu alandaki yeni gelişmeler ile “Piyasa Gözetimi ve Denetimi” faaliyetlerine ilişkin önemli bilgiler paylaşıldı ve sektör temsilcilerinin soruları cevaplandırıldı.
Panelin açılış konuşmasını TİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Kağnıcı yaptı. Tüm alanlarda yaşanan küreselleşme ve AB uyum sürecinde sürekli ön planda olan mevzuat konusunda yaşanan gelişmelere değinen Kağnıcı, bu konuda en son yaşanan mevzuat değişikliğinin takım tezgâhları sektörünü nasıl etkileyeceği hakkında bilgi vermek ve değerlendirmelerde bulunmak amacı ile toplandıklarını vurguladı. Konuşmasının sonunda herkese teşekkür eden Kağnıcı, konuşmacıları tek tek davet ederek katılımcılara tanıttı.

Panelin ilk konuşmasını Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Sanayi Genel Müdür Yardımcısı Zühtü Bakır gerçekleştirdi. Samimi ortam ve konukseverlik için teşekkür eden Bakır, TİAD ve MİB gibi dernekler aracılığı ile gerçekleşen işbirliği çalışmalarından bahsetti. Bir arada bulunmalarının gerekçesi olan “ ilke birliğine ”vurgu yaparak şunları söyledi: “ Bu ilke, ülkemizin kalkınmasını sağlamak ve daha iyi yarınlara taşımaktır. Bu ilkeye ulaşmakta en stratejik konu olarak makine sektörünü görüyoruz. Sanayi ve Ticaret bakanlığı olarak tüm çalışmalarımızı bu doğrultuda devam ettirmekteyiz. Sanayi Strateji Belgesi hazırlandı ve bu çalışmanın vizyonu; Avrasya’ nın, yüksek katma değer sağlayan, yüksek teknolojili üretim üssü olmaktır. Cumhuriyetin yüzüncü yılı olan 2023’ te 500 milyar dolar olan ihracat hedefinin içinde 100 milyar dolar makine ihracatı payı, konuya verilen önemi vurgulamak açısından önemlidir “.

Ardından yine Sanayi Genel Müdürlüğünden uzman yüksek mühendis Mehmet Tarakçı sunumunu yaptı. Sunumda 29 Aralık 2009 tarihinde Avrupa Birliği ile eşgüdüm halinde ülkemizde de yürürlüğe giren “ 2006/42/AT Sayılı Makine Emniyet Yönetmeliği ”ni madde madde inceleyerek detaylı bilgiler verdi. Zaman zaman soru-cevap şeklinde de ilerleyen sunumda hem ihraç hem de ithal edilen makinalarla ilgili birçok teknik ayrıntı ve mevzuat içeriği konuşuldu. Konuşmacı ve katılımcıların karşılıklı fikir alışverişinde bulunduğu, tecrübe ve bilgilerinin paylaşıldığı verimli tartışmalar da yaşandı.

Panelin ikinci bölümünde Türk Standartları Enstitüsü Gözetim Ve Muayene Dairesi Başkanı Hüseyin Özdamar ve Dış Ticaret Müsteşarlığı Standardizasyon Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Kaan Köktürk konuyla ilgili birer konuşma yaptılar.

Panel Hayrettin Kağnıcı’ nın kapanış konuşmasının ardından yapılan ikramlarla sona erdi.